x
Energietransitie Ton Marlies Hageman09

ISDE subsidie Particulieren

ISDE subsidie aanvragen voor particulieren 2016-2030 (achteraf aanvragen)

De rijksoverheid stimuleert Nederlandse huishoudens en bedrijven om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. Om pandeigenaren aan te moedigen energiebesparende maatregelen te nemen stelt de overheid geld beschikbaar.
De aanvraag-knop voor deze subsidie staat onderaan deze pagina!

ISDE subsidie
Een zonneboiler of warmtepomp aanschaffen? Mogelijk kom je in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze regeling is beschikbaar voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Hoeveel subsidie je per apparaat kan ontvangen, hangt af van het soort apparaat.

Doel
De subsidie stimuleert Nederlandse huishoudens en bedrijven om meer gebruik te maken van duurzame alternatieven. Zo kan je je huis duurzaam verwarmen tegen lagere kosten. Samen besparen we energie en verminderen we de CO2-uitstoot.

Diverse maatregelen nemen en geld toe!

Om de ISDE subsidie te krijgen zijn twee maatregelen nodig: dat kan zijn twee keer isoleren. Of één keer isoleren en de aanschaf van een warmtepomp, of zonneboiler, of aansluiting op een warmtenet.
Er is voor woningeigenaren subsidie voor 5 typen isolatiemaatregelen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas.

Er gelden verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de ISDE. Zo moet de eigenaar in de de koopwoning wonen. En je moet voor minimaal 2 maatregelen subsidie aanvragen. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn, een warmtepomp of zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

Voorwaarden voor particulieren

  • Je hebt de investering al gedaan voordat je een aanvraag doet. Dat betekent dat het apparaat bij aanvraag van de subsidie al is geïnstalleerd en in gebruik genomen.
  • Uiterlijk binnen 12 maanden na koopovereenkomst moet de ISDE subsidie aanvraag ingediend zijn, anders vervalt de ISDE subsidie.
  • Het apparaat is nieuw aangeschaft en je hebt een betaalbewijs. Het is eigendom.
  • Het apparaat is in Nederland geïnstalleerd.
  • Je mag het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de beslissing verwijderen.


Tip: Maak goede afspraken met de installateur. Na het overschrijden van de termijn van 12 maanden vervalt namelijk het recht op subsidie.
ISDE subsidie op isolatie wordt pas verstrekt vanaf twee maatregelen, maar je mag subsidie aanvragen tot 12 maanden ná uitvoering en betaling van al uitgevoerde maatregel(en). Combineer dus twee maatregelen.
Let op: de voorwaarden voor het aanvragen van ISDE voor particulieren wijkt sterk af ten opzichte van de voorwaarden voor zakelijke gebruikers!​

Aanvragen: Je kan een aanvraag indienen via de onderstaande button.
Hier heb je wel een geldige DigiD voor nodig.

Bezoek de website