x
Behangersbij Bij op koolzaad Wilde bloemen

Welke planten zijn goed voor bijen?

Bijen kunnen niet zonder bloemen leven. De nectar en het stuifmeel uit bloemen is hun eerste levensbehoefte. Wil je de bijen helpen? Zorg dan voor onweerstaanbare bloemen voor bijen in je tuin. Het hele jaar door bloeiende bloemen biedt voldoende voedsel voor de bij. Let alleen wel op welke planten je koopt. Want soms lijkt een plant bijvriendelijk, maar is hij dat niet. Lees hier waar je op moet letten, dan weet je dat je goed zit.

Kies biologische planten

Kies zoveel mogelijk voor biologisch gekweekte planten. Vaak zijn planten en bloemen die bij de aankoop mooi in bloei staan behandeld met bestrijdingsmiddelen die giftig zijn voor insecten zoals bijen. Biologische planten, bollen en zaden zijn nooit giftig.

Omdat biologische planten gifvrij zijn, is er misschien op het moment dat je ze koopt wat van het blad afgesnoept door insecten. Hierdoor zien ze er soms iets minder mooi uit. Maar biologische planten zijn stevige planten die tegen een stootje kunnen. Eenmaal in de tuin gaan ze mooi bloeien.

Je kunt biologische planten herkennen aan een keurmerk, bijvoorbeeld EU-biologisch. Maar pas goed op. Soms heeft een plant een logo met een vlinder of bijtje, maar de betekent niet automatisch dat de plant echt bijenvriendelijk is. Let daarom altijd goed op waar een keurmerk voor staat. Ontdek de beste keurmerken voor bijvriendelijke planten.

Kies voor planten die hier thuis horen

De wilde bijen in ons land hebben voorkeur voor planten die hier in onze omgeving thuis horen. Dat noemen we inheemse planten. De bijen zijn zo aangepast aan deze inheemse soorten, dat ze alleen daaruit voldoende voedsel kunnen halen. Zaai dus niet zomaar zaadjes, maar kijk of het om inheemse bloemen gaat.

Voorbeelden van makkelijke inheemse planten:

1. Dagkoekoeksbloem - Silene dioica
2. Gewone Margriet - Leucanthemum vulgare
3. Knoopkruid - Centaurea jacea
4. Grote centaurie - Centaurea scabiosa
5. Middelste Teunisbloem - Oenothera biennis
6. Veldsalie - Salvia pratensis
7. Echte koekoeksbloem - Silene flos-cuculi
8. Duifkruid - Scabiosa columbaria
9. Grote kattenstaart - Lythrum salicaria
10. Beemdkroon - Knautia arvensis

Zorg elke maand voor bloeiende planten

Kies voor bloemen die in verschillende maanden bloeien. Bijen hebben van het vroege voorjaar tot in de late herfst bloeiende planten nodig. Zorg daarom dat er elk moment wat de eten is. Wil je weten wanneer welke bloem bloeit? Check dan de bloemetjes- en bijtjeskalender van Milieu Centraal of de bloeikalender van IVN.

Keurmerken die goed voor bijen zijn

Keumerken bijvriendelijke planten