x
Mest Brandende gaspit

Wie levert groen gas in Nederland?

We gaan in Nederland stoppen met het gebruik van aardgas, maar het kan best nog wel even duren voordat het echt zover is. Zolang jij gas gebruikt, kun je kiezen voor duurzamer (groen) gas zoals biogas of gecompenseerd gas. Maar wat is dat precies? En welke energieleveranciers in Nederland bieden dit aan? Je leest er alles over in dit artikel.

Wat is groen gas?

Je hebt groen gas en gecompenseerd gas. Groen gas is gas dat op duurzame wijze wordt opgewekt, namelijk op basis van biogas. Dat gebeurt nog niet zoveel in Nederland, maar we zien het aanbod wel groeien. Er zijn op dit moment maar een paar energieleveranciers die (een beetje) Nederlands groen gas aanbieden.

Wat is CO2-gecompenseerd gas?

Omdat er niet genoeg groen gas in Nederland wordt opgewekt om iedereen te voorzien, bieden verschillende energieleveranciers gecompenseerd gas aan. Zo heb jij tóch een duurzame optie. Gecompenseerd gas is 'gewoon' aardgas (grijs gas dus) waarvan de CO₂-uitstoot gecompenseerd wordt via projecten die ergens anders op de wereld CO₂-uitstoot voorkomen of verminderen.

Er zijn ook leveranciers die gewoon "groene certificaten" kopen. Wat voor energie koop je zelf in?

Kijk op de website van "Hier opgewekt"