x
Boomspiegel De Korverplantsoen Gouda Buurttuin in de binenstad van Gouda Plantenperk op de Raam in Gouda Perk met groen rond boom in stoep

Zet plantjes in een boomspiegel en maak je straat groen

Boomspiegel als oase van bloemen

De meeste boomspiegels zijn nu kaal, zonder planten en bloemen. Doordat er zoveel van deze stukjes kale grond zijn door heel Gouda bieden ze samen een grote kans om in de hele gemeente meer bloemen en planten te laten groeien en bloeien.

Hoe meer mensen een (mini) tuintje in hun buurt aanleggen, hoe meer kleine bloemenoases er ontstaan. Die zorgen samen voor mooie, vrolijke straten. Tegelijk zijn meer bloemen en planten goed voor bijen, vlinders en andere kleine dieren. Al deze boomspiegeltuinen zorgen voor voedsel en schuilplaatsen voor deze belangrijke beestjes. Gebruik je veel bij- en vlindervriendelijke planten, dan is dat een feestje voor deze beestjes!

Een boomspiegel adopteren

Je kan als inwoner, zonder veel gedoe, een boomspiegel adopteren. Jij neemt dan zelf (of bijvoorbeeld met je buren) het beheer van deze plek over van de gemeente. Je zorgt zelf voor het beplanten en ook voor het onderhouden. Er zijn weinig voorwaarden. Gebruik geen planten met stekels of planten die snel extreem groot worden. Na jouw adoptie zullen de gemeentelijke groenbeheerders je boomspiegel met rust laten. Je kan je aanmelden via groenmoetjedoen.

Heb je al een boomspiegel ingeplant? Maak er een foto van en stuur hem op naar duurzaam@gouda.nl, zodat we andere buurtbewoners enthousiast kunnen maken!

Boomspiegel Stappenplan

Adopteer een boomtuin

  • Heb je een boomspiegel op het oog? Leuk! Test even of deze geschikt is voor beplanting. Dat vergroot je kansen op een geslaagd project. Doe de test op guerrillagardeners.nl
  • Boomspiegel geschikt? Gefeliciteerd! Adopteer je boomspiegel via groenmoetjedoen. Dan ontvang je een kleine financiële vergoeding én weet de gemeente voortaan dat jouw boomspiegel niet geschoffeld hoeft te worden.

  Kies je planten

   • Check de omstandigheden bij de boom. Veel of weinig zon? Droge of natte grond? Kies planten die hier bij passen. Boomspiegel ideeën vind je op guerrillagardeners.nl
   • Kies als het kan planten die zijn gekweekt zonder gif.
   • Zorg dat de bodem bedekt is zodat je tuin geen hondentoilet kan zijn. Dat doe je makkelijk met bodembedekkers als maagdenpalm, kruipend zenegroen of een ooievaarsbek.
   • In de mix van bloeiende planten in de boomspiegel horen ook bloembollen thuis. Plant bloembollen in het najaar voor een vroege bloei. Kies bloembollen die zichzelf vermeerderen, dan heb je het volgende jaar zelfs meer bloemen.
   • Vermijd te dure planten. Kopen hoeft vaak niet eens: kijk eens online voor aanbod van gratis planten of bloemenzaadjes, of neem stekjes uit je eigen tuin.

   Alles begint bij de bodem

    • Voeg een laagje compost of mulch toe. Mulch is half verteerde bladeren, gehakseld gras of planten die je hebt gewied. Dit zorgt ervoor dat onkruid minder kans heeft en verbetert de bodem. Ook zorgt dit voor het beter vasthouden van vocht.
    • Hoog de bodem niet teveel op, maximaal 5 cm. Vermijd het ophogen bij de voet van de boom. Een stam die opeens in de aarde staat; dat is slecht voor de boom.

    Plaats de planten

     • Probeer zo min mogelijk de boomwortels te beschadigen.
     • Graaf niet te diep. Onder een boomspiegel kunnen elektriciteitskabels liggen, rioolpijpen etc. Als je weerstand voelt bij het graven, kijk dan eerst wat het is voordat je verder graaft.

     Beheer je boomtuin

      • Houd je boomtuin bij, wied af en toe onkruid weg, voeg wat compost toe. Eigenlijk net als je in een gewone tuin zou doen.

      Belangrijk!

      Zet er een paaltje bij van Groen Moet Je Doen, zodat de organisatie Promen weet dat zij hier niet hoeven te maaien.