Klimaat en groen
We hebben soms te maken met wateroverlast en soms met extreme droogte. Met plantsoenen, perkjes en tuinen heb je een fijne omgeving, een betere luchtkwaliteit (door opname van CO2), het water kan in de grond verdwijnen en groen vermindert stress. Het is natuurlijk ook heerlijk wonen en spelen in een groene omgeving.
Een groene omgeving
Maar weet je dat groen in de stad nog veel meer doet? Het dempt de geluiden in de stad. Het zorgt voor meer insecten en daardoor ook vogels. Meer groen geeft ook nog eens verkoeling in een warme periode! In dichtbebouwde steden met weinig groen is het echt extra warm. Met groen voorkom je dus hittestress.
Ook krijgen we steeds vaker te maken met heftige regenbuien. In een groene omgeving zal het water makkelijker wegstromen dan in een tuin vol tegels. Kortom: groen is essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. Intussen hebben alle 75 bushokjes van de gemeente Gouda een groen dak. En zijn er diverse projecten waar inwoners plannen en ideeën kunnen indienen bij de gemeente om samen de stad groener te maken. vanaf 1 januari 2020 is er subsidie voor het aanleggen van groene daken met liefst zoveel mogelijk ruimte voor waterberging.
Gouda moedigt je aan!
De gemeente maakt straten en pleinen groener. Bewoners kunnen een geveltuin aanleggen en zoveel mogelijk tegels eruit en groen erin! De Goudse Tuinambassadeurs geven gratis advies en hebben regelmatig een actie: "tegel eruit, groen erin".
Klik hier voor hun mailadres: tuinambassadeurs.gouda@gmail.c...
Als je samen met de buren groen wil aanplanten is er subsidie: 'Groen moet je doen' of per 1 januari 2020 een extra bijdrage voor groene daken.
Heb je foto's van je eigen project? Stuur ze op naar: duurzaam@gouda.nl