x
Kleding op de markt Vuilniswagen leegt afvalbak

Week van de circulaire economie

Afval bestaat niet. Althans niet in de natuur … Alles wordt hergebruikt en alles heeft waarde. Kijk wat je zelf kunt doen om je afval te beperken of om het afval dat je produceert opnieuw waarde te geven. In een circulaire economie wordt afval, als nieuwe grondstof, telkens opnieuw gebruikt. Bekijk welke 3 stappen jij kan nemen om afval te voorkomen of verminderen.

Stap 1: Minder is meer

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dus hoe verminder je de hoeveelheid afval die je produceert? Bedenk voordat je iets koopt: heb ik dit echt nodig? Of heb je eigenlijk al genoeg en kun je best zonder? Laat je niet makkelijk verleiden door reclame, aanbiedingen of mode.

Koop slim, kook slim en bewaar slim! Daardoor voorkom je voedselverspilling. Kijk voordat je boodschappen gaat doen wat je in huis hebt, koop en kook niet meer dan nodig is en check de uiterste houdbaarheidsdatum. Koop ook producten zonder onnodige verpakkingsmaterialen, bijvoorbeeld een stuk zeep in plaats van een fles doucheschuim. Of bestel een e-book in plaats van een papieren versie.

Gebruik zoveel mogelijk herbruikbare producten: herbruikbare tasjes, herbruikbare flesjes, je eigen beker voor de koffie .… Weet je dat er ook wasbare luiers zijn?

Sharing is caring. Hoe vaak gebruik je die boormachine nu eigenlijk? Deel zoveel mogelijk en kijk wat je zelf kunt lenen bij familie, vrienden en buren. Bijvoorbeeld via website van Peerby.

Wil je toch iets kopen? Kijk dan eerste eens bij een kringloopwinkel of tweede hands (kleding)winkel.

Stap 2: Geef je spullen een tweede leven

Stap 2 is om zo lang mogelijk met je spullen te doen. Is iets kapot? Kijk dan eerst of je het kan laten repareren. Dat kan gratis bij een van de twee repair cafés in Gouda. Dan kan bijvoorbeeld jouw waterkoker nog een stuk langer mee.

Repair Café Gouda Noord

Repair Café Gouda Het Bruisnest

Heb je iets echt niet meer nodig? Breng het dan naar een kringloopwinkel of tweede hands winkel. In Gouda zijn er verschillende kringloopwinkels. Kijk voor een overzicht op de website van Kringloop App. Of verkoop het online op bijvoorbeeld Marktplaats of Vinted.

Bij Stichting Kringloop Gouda combineren ze een kringloopwinkel met een Repaircafé. Bekijk het filmpje dat gemaakt is tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Stap 3: Recyclen

Als iets kapot is of niet meer te gebruiken, dan kun je dat het beste recyclen. Dit kun je doen door je afval te scheiden. Als je in Gouda je afval beter scheidt en minder restafval aanbiedt, betaal je minder. Je kunt glas, papier, GFT, PMD (plastic, metaal en drankpakken) en kleding scheiden. Ook bij het afvalbrengstation kun je je afval prima scheiden.

Kijk ook eens naar:

2e hands winkelen, duurzaam & CO2 besparen Cyclus