x
Voor en na beeld grijs wordt groen Voor en na beeld grijs wordt groen Voor en na beeld grijs wordt groen

Wat is grijs-wordt-groen?

Meer groen in de openbare ruimte... daar kan iedereen aan meehelpen. Jij kent je eigen buurt het best en weet vast en zeker grijze versteende plekken te vinden die je liever groen ziet. De gemeente nodigt je daarom uit om deze ideeën door te geven. Overleg wel eerst met je buurtgenoten wat zij van het idee vinden.

Geef je idee door

Geef je idee door via het aanvraagformulier grijs-wordt-groen-idee. Hier vind je ook de voorwaarden. Als de gemeente jouw idee ontvangen heeft, neemt een medewerker contact met je op om die plek te bekijken. Met die informatie bekijkt de gemeente of en hoe ze het nieuwe groen kunnen aanleggen.

Tips en voorbeelden

De gemeente probeert het zo simpel mogelijk te houden, zodat de tegels er snel uit kunnen. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Op een plein bestrating weghalen en een plantsoen aanleggen.
  • In de straat stenen weghalen en een bloemenperk of kruidentuin maken.
  • Bomen, heesters en struiken aanplanten door een brede stoep iets smaller te maken, zodat er meer ruimte is voor groen.

Bekijk een voorbeeld van een grijs-wordt-groen-idee die al klaar is.

Weetje: alle verwijderde tegels worden gerecycled en meegeteld bij het NK-Tegelwippen!

Minder wateroverlast en hitte

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er veel tegels uitgaan en planten en bomen terugkomen. Groenvakken nemen regenwater op, zodat er minder via de riolering weg hoeft te stromen. Groen houdt ook hitte tegen in de straat. Bovendien zorgt meer groen voor een plek waar planten en dieren beter kunnen leven. Kortom: minder steen en meer groen!

Doe je mee?

Laat je inspireren!