x
Foto Groenlo klas Gretha Thunberg

Klimaat of duurzaamheid als lesvak op school

Zo worden kinderen klimaat- en milieubewust

Dat kinderen bezig zijn met het klimaat zal je niet verbazen. Al enige jaren worden er klimaatmarsen georganiseerd en Greta Thunberg is inmiddels wereldberoemd. Maar zijn kinderen zich ook echt bewuster van het klimaat en klimaatvriendelijk gedrag dan hun ouders?

Zo'n 40 gezinnen hebben in Gouda 6 weken lang meegedaan met de junior-energiecoach training: "lachen met energie". En dus kon je in veel huizen horen: "mam, je doucht te lang, dat is niet goed voor het klimaat!’ ‘Pap, je hebt de lamp weer aan laten staan.’ ‘Moet je echt de droger gebruiken?’ Soms lijkt het wel alsof onze kinderen ons opvoeden als het gaat om het klimaat, in plaats van andersom.

Verpeste aarde
Driekwart van de Nederlandse kinderen zijn bezorgd over het klimaat. Drie op de tien kinderen ligt er soms wakker van. Ze zijn het meest bang voor het vergaan van de aarde. 25 procent van de ondervraagden denkt zelfs dat onze planeet binnen 500 jaar niet meer zal bestaan. Het opmerkelijke is dat kinderen aangeven dat de volwassenen de aarde voor hen zullen 'verpesten'. Iets meer dan 20 procent van de kinderen vindt de berichtgeving over het klimaat 'overdreven'. Vooral jongens zijn minder bezorgd over het thema. Dat blijk uit een onderzoek van Save the Children en kinderkrant Kidsweek. Zij deden vragenronden bij 800 kinderen tussen de 8 en 14 jaar.

Kinderen zijn bezorgd over het klimaat
Uit het onderzoek blijkt dat 56% van de Nederlandse kinderen zich zorgen maakt over het klimaat. Bijna de helft van de kinderen is actief bezig met het verminderen van de impact op het klimaat. Als kinderen hun ouders aanspreken op klimaatvriendelijk gedrag gaat het vooral over energieverbruik, het vervoermiddel dat we kiezen en het voedsel dat we onnodig weggooien. Maar gelukkig blijkt ook dat ouders luisteren naar hun kinderen: 9 op de 10 ouders die aangesproken worden op hun gedrag maakt hierdoor vaker een klimaatvriendelijke keuze.
Meer erover nadenken en praten is tenminste een goed begin!

Duurzaamheids-lessen op school

Leren over klimaatveranderingen: dat staat leerlingen in Italië volgend jaar te wachten. Dan krijgen ze verplicht 33 uur per jaar les over duurzaamheid en klimaat. Ook steeds meer Nederlandse scholen verwerken deze thema's in hun onderwijs.

Een van de Nederlandse scholen waar kinderen les krijgen in duurzaamheid is 't Carillon uit Groenlo. Deze basisschool geeft aan de leerlingen uit groep 5 t/m 8 om de 2 jaar 8 weken lang het themavak duurzaamheid. Ze krijgen dan drie keer een middag in de week les over duurzaamheid en klimaat.

Het licht uit
De leerlingen doen tijdens het themavak proefjes en onderzoek, maar ze krijgen ook gastlessen, bijvoorbeeld van de gemeente. Een van de proefjes die ze doen gaat over waterverontreiniging. "Hier mag niks doorheen komen. Het water moet er alleen uitkomen en het vuil moet achterblijven, want dan krijgt je aan het einde schoon water. Maar het is niet schoon genoeg om het te drinken. Het is eigenlijk nog rivierwater", leggen de kinderen uit.

Ze zijn erg enthousiast over het themavak, want ze leren meer over het milieu. Ze zijn hierover ook erg bezorgd. Daarom zijn ze bewuster bezig met hun gedrag en met die van hun familie. "'s Avonds als mijn broertje of mijn moeder uit de kamer lopen, vergeten ze altijd om het licht uit te doen", vertelt Isa. "Ik zeg er dan iets van of doe dan zelf het licht uit."

Kinderen tot 12 jaar kunnen de onderstaande kleurplaat downloaden en ingekleurd weer afgeven bij het Huis van de Stad. Elk kwartaal geven we leuke prijzen uit, zoals een spel of een boekje van "De Klimaatjes". Dus op de achterkant moet wel je naam en adres en liefst mailadres van een van je ouders.

Kleurplaat wind en regen
Lente

Bekijk het filmpje van Een vandaag via de button hieronder

Bezoek de website