x
Plantvak aan de Husken Buetstraat

Uitreiking prijzen Groen Moet Je Doen 2023

Op vrijdag 6 oktober werden de Goudse Groenprijzen uitgereikt. In Gouda zijn meer dan 400 bewonersinitiatieven in gemeentelijk groen. Deze zijn mogelijk gemaakt door de Groen Moet Je Doen-regeling. Groene buurtinitiatieven zijn goed voor de stad: ze brengen sfeer en betrokkenheid in de buurt en zijn goed voor dieren als vlinders, bijen en vogels. Alle reden dus om bewoners die hier aan werken in het zonnetje te zetten. De Goudse Groenprijzen werden uitgereikt door wethouder Michel Klijmij-van der Laan (Klimaat).

Buurttuin Gloriantplantsoen

De winnaar van de grote ‘buurttuinen’ is het initiatief aan het Gloriantplantsoen. De tuin is daar onderverdeeld in 4 stukken. Verschillende bewoners beheren en onderhouden hun eigen stuk. Van jong tot oud: want pas is een 15-jarige buurjongen aangehaakt, die samen met zijn buurvrouw heel actief is in zijn tuintje. Deze buurttuin is een echt voorbeeld dat groen mensen uit de buurt verbindt. Op dit moment heeft de buurt wel te maken met een extra uitdaging, want de wijk wordt opgehoogd. Veel planten zijn tijdelijk ergens anders neergezet. Na de werkzaamheden gaan de buren weer met veel enthousiasme door in hun buurttuin.

Winnaars groenprijs 2023 Gloriantplantsoen

Vest

De winnaar van Klein Buurtgroen ligt aan de Vest. Volgens initiatiefnemer Sarina Reilingh was het eerst een ‘vies pleintje met veel zwerfvuil.’ Nu is de plek letterlijk veranderd van grijs naar groen, met verschillende soorten (bloeiende) planten. Bovendien ligt er veel minder zwerfvuil. Hoewel vooral twee buurvrouwen de tuintjes onderhouden, zien ze dat de tuin voor verbinding zorgt. Buurtbewoners en voorbijgangers geven regelmatig complimenten en vaak lopen er kinderen door de paadjes. Er is nog wel één grote uitdaging, namelijk: plassende honden. Daar kunnen de planten niet zo goed tegen. Dus daar gaan ze nog wat op verzinnen. Want wat de buurvrouwen betreft, gaan ze voorlopig nog door.

Winnaars groenprijs 2023 Vest

Busken Huetstraat

En de derde prijswinnaar in de categorie Groenstroken en plantvakken ligt in de Busken Huetstraat. De inmiddels 84-jarige meneer de Jong onderhoudt dit stukje groen nog altijd met veel plezier. En dat valt op, want hij krijgt veel complimenten uit de buurt. Zelf blijft hij er nuchter onder: ‘Ach, het is een kwestie van onderhouden.’ Meneer de Jong spreekt van een ‘echte vogeltuin’ met vlierbes, kers, pruim en appel en vele andere soorten beplanting. En over een maand gaat de verlichtte kerstboom er weer in. Zo lang hij fit blijft, wil hij de tuin blijven onderhouden.

Winnaars groenprijs 2023 Busken Huetstraat

Kijk ook eens naar:

Groen Moet Je Doen projecten