x
Verduurzaming Garenspinnerij Garenspinnerij schietspoel deco IMG 20210120 WA0001 Start van de bouw

Verduurzaamd Cultuurhuis De Garenspinnerij

Monument uit 1891 klaar voor de 21e eeuw

Verduurzamingsmaatregelen Cultuurhuis De Garenspinnerij

Verduurzaming en klimaatbestendigheid zijn belangrijke onderwerpen voor de gemeente Gouda. Ambitie is om in 2040 energie- en CO2-neutraal te zijn. Daarom neemt de gemeente ook maatregelen om haar eigen vastgoed te verduurzamen. De achtergevel van Cultuurhuis De Garenspinnerij had te maken met vochtdoorslag en moest hierdoor gerenoveerd worden. Mooie aanleiding om de gevel gelijk te isoleren en daarmee een verduurzamingsbijdrage te leveren.

Wethouder Van Vugt (vastgoed): “Gouda moet toekomstbestendiger worden. In 2040 moet onze stad CO2-neutraal en aardgasloos zijn. Dat vraagt wat van ondernemers in inwoners, maar ook de gemeente door haar eigen vastgoed te verduurzamen. Dat varieert van kleine tot grote maatregelen. Een van de panden is De Garenspinnerij. Hier komen in normale tijden veel bezoekers, waardoor we hopen bewoners en ondernemers enthousiast te maken om ook zelf een bijdrage te leveren en te verduurzamen.”

Cultuurhuis De Garenspinnerij
Sinds 2014 is het Cultuurhuis in Gouda vanwege zijn industrieel-technische geschiedenis een gemeentelijk monument. In 2016, honderd jaar na de herbouw, is Cultuurhuis Garenspinnerij te Gouda nog steeds een cultureel ontmoetingspunt met een jeugdtheaterhuis, Studio Gonz, een eigen theaterzaal, een sportschool en kunstenaarsateliers. Eerder al is het dak van Cultuurhuis de Garenspinnerij voorzien van zonnepanelen.

Vochtdoorslag in de achtergevel is de aanleiding voor de renovatie van de achtergevel. Het verduurzamingsprogramma van de gemeente Gouda is gekoppeld aan deze renovatie. Na meerdere onderzochte opties is er voor gekozen om een geïsoleerde stucgevel tegen de bestaande gevel aan te brengen. Dit in combinatie met isolerende monumentale beglazing zorgt er voor dat renovatie van de achtergevel bijdraagt aan energiebesparing en CO2-reductie. Om de gevel extra uitstraling te geven is er voor gekozen om een patroon te verwerken dat de verbinding illustreert met de geschiedenis en het voormalige gebruik van het gebouw. Het patroon bestaat uit een abstracte weergave van drie boven elkaar geplaatste schietspoelen. Een schietspoel werd vroeger gebruikt om te weven.

De oplevering van het (duurzame) renovatieproject was in april 2021.

Soepeler regels voor monumenten

De gemeente Gouda heeft vanaf 1 januari 2021 de regels veranderd voor het verduurzamen van monumenten en panden in de beschermde binnenstad. Procedures zijn eenvoudiger, er zijn meer veranderingen zonder vergunning door te voeren, en als je een vergunning moet hebben is dit sneller en gemakkelijker geworden. Wethouder Thierry van Vugt (Cultuur, Erfgoed en Monumenten): “We vinden het belangrijk dat het erfgoed in de stad behouden blijft en dat monumenten tegelijkertijd voldoen aan de huidige eisen en wensen. We zetten ons in het nieuwe beleid in om verduurzaming van monumenten gemakkelijker, sneller en goedkoper te maken. De nieuwe regels sluiten aan bij de ambitie van Gouda om in 2040 CO-2 neutraal en aardgasvrij te zijn. Ook is het een investering in de toekomst van de gebouwen. Door de maatregelen kan een monument weer voor langere tijd mee en kan een eigenaar besparen op de energiekosten.”

Bezoek de website

Kijk ook eens naar:

Monumenten verduurzamen...nieuwe regels 2021