x
Wandelpad langs sloot Van Bergen IJsendoornpark Wandelpad Parkeerplaats water doorlatend Westergouwe Aanleg wateropslag onder voetbalveld

Wandelpaden, straten & parkeerplaatsen die water doorlaten

Waarom halfverharde paden?

In 2020/2021 zijn enkele geasfalteerde wandelpaden in Gouda omgevormd naar halfverharding. De nieuwe paden bestaan uit los materiaal zoals een mengsel van klei met schelpen of grind. Soms liggen er houtsnippers. Die andere materialen bieden veel voordelen:

  • tegengaan van hittestress door de lichte kleur van het materiaal;
  • water kan in de ondergrond verdwijnen, dat is beter bij droge periodes;
  • het is 100% natuurlijk en heeft een betere uitstraling;
  • overlast van wortelopdruk door bomen wordt beperkt.

Wandelaars geven aan dat ze met veel plezier gebruik maken van de nieuwe paden. En het ziet er zeker mooi uit!

Zelfs parkeerplaatsen water-doorlatend

Op diverse plekken in de stad wordt geëxperimenteerd met andere bestrating. Ronde steentjes met split ertussen, doorlaatbare voegen en opvangkratten onder de grond. Onder parkeerplaats De Futselaar, de Emmastraat en het voetbalveld van ONA liggen kunststof kratten die veel water kunnen opslaan bij zware regenval. Wanneer het wat droger wordt geven de kratten weer langzaam water af aan de omgeving.

Bij een piekbui komen miljoenen liters water van de daken naar beneden. Via de regenpijp stroomt dat in het riool en dat komt vervolgens in de waterzuivering terecht. Zo'n waterzuivering is net als een regenton: die heeft maar een bepaalde capaciteit en vol is vol. Een regenton heeft een overloop, maar een waterzuivering loopt over in sloten en plassen. Heel vervelend want in ongezuiverd water zitten drugsresten, chemoresten, antidepressiva, antibiotica en vetten en chemicaliën. Die vervuiling heeft dan weer negatieve effecten op de natuur en zorgt bijv. voor dode vissen of dunne eierschalen van vogels.

De boodschap is dus: laat helder regenwater gewoon in de grond zakken.
Zo kan je ook de regenpijp afkoppelen en het water in de tuin laten lopen.

Klik hier voor tips voor een klimaatbestendige tuin