x
2 inwoners staan met sedumrol op het dak Alle materialen voor de groene daken liggen klaar

Groene daken in Westergouwe

Antoinet Kok – Faaij was initiatiefnemer en de grote motor achter de buurtactie ‘Een groene jas voor jouw dak’. Een van haar grote wensen was om op het hele Eiland 1 in Westergouwe zoveel mogelijk zwarte platte daken te vergroenen. Ze was altijd bezig om medebewoners te enthousiasmeren voor gezamenlijke projecten om hun eiland mooier, schoner en groener te maken. Haar wens kwam uit!

27 woningen in 1 dag

Antoinet kreeg veel buurtbewoners enthousiast voor haar project en de minstens 100 m2 die ze wilde vergroenen heeft ze ruimschoots gehaald. Ze maakte een mooie pdf met alle voordelen van een groen dak, het prijsvoordeel bij het samen doen en het subsidiebedrag van de gemeente. Die stuurde ze rond via de buurt-app. In totaal deden inwoners van 27 woningen mee en zij hebben hun schuur, uitbouw, overkapping of garage een groen dak gegeven. Dit deden ze met doe-het-zelf pakketten. Hiermee konden ze in 1 dag zelf een groen dak aanleggen.

Geweldige sfeer

Om zoveel mogelijk mensen over de streep te krijgen wilde Antoinet dat de kosten zo laag mogelijk houden. Het door haar bestelde sedum en het zelf plaatsen hield het betaalbaar. Ook de voordelen waren voor veel mensen een reden om de groene daken aan te leggen. Het ziet er mooier uit, vangt fijnstof op, zorgt voor meer biodiversiteit en slaat water van regenbuiten op zodat het riool niet overbelast raakt. De groene daken op Eiland 1 bestaan uit 4 lagen: anti-worteldoek, een laag die vocht vasthoudt, een laag substraat en tenslotte de sedum(planten)-laag. De dag dat ze de groene daken zelf legden was geweldig. Overal zag je buren sjouwen en op daken klimmen. De sfeer was top!

Kijk ook eens naar:

Wat is een groen dak? Hoe leg je zelf een groen dak aan? Subsidie voor groene daken