x
Hellend groendak Sedumdak op rol Mat voor installatie sedumdak Sedumdak in bloei

Wat is een groen dak?

Door de klimaatverandering krijgen we vaker te maken met zware regenbuien afgewisseld met grote perioden van droogte. Door regenwater langer vast te houden beperken we de wateroverlast en kunnen we het water weer gebruiken voor als het droog is. Een dak dat water vast houdt heet een waterbergend dak, oftewel een groen dak of sedumdak. Dat bestaat uit maar liefst vijf lagen voor een goede bescherming en voedingsbodem: een beschermdoek, drainagelaag, filtervlies, substraat en tot slot de beplanting. De laag waar de plantjes in groeien heet substraatlaag: dit is niet zomaar aarde, maar een combinatie van vermalen aarde, klei, mineralen en andere stoffen. Sommige plantjes kunnen groeien op een dunne laag, andere planten moeten een dikke laag hebben.

Welke daken zijn er?

Er bestaan 3 verschillende waterbergende daken met weinig, meer of juist veel opslag van water. Voor de subsidie en dus de hoeveelheid water die je vast kan houden, maakt het uit welke laag je op je dak legt:

 • Extensieve groene daken (sedumdak) Dit type dak heeft een dunne en lichte substraatlaag. De beplanting bestaat bijvoorbeeld uit grassen en vetkruid. Deze plant wordt ook wel sedum genoemd. Dit type dak kan ongeveer 15 liter water per vierkante meter opvangen.

 • Intensieve groene daken (natuurdak) Dit type dak heeft een dikkere substraatlaag van meer dan 15 centimeter. De beplanting is afwisselend. Dit soort daken kan meer water opvangen maar is ook redelijk zwaar. Je dakconstructie moet dit kunnen dragen.

 • Blauwe daken (waterdak) Bij dit type dak wordt er gebruik gemaakt van kunststof kratten voor wateropvang en een slimme stuw. Deze stuw zorgt ervoor dat het te veel aan water wordt opgeslagen en nuttig gebruikt wordt (een “SlimDak” met sensoren gaat nog verder: dit staat zelfs dag- en nacht in contact met het weerbericht! Dit kan ruim vóór een flinke regenbui het water in de kratten lozen om daarna weer geheel te vullen). Deze variant is nog veel zwaarder, bekijk altijd goed of de dakconstructie dit aan kan.


  Verschillende soorten daken

De voordelen van een groen dak

 • Het is koeler in de zomer, zowel in het pand (tot 4 graden koeler) als er omheen. Alleen beplanting isoleert niet.
 • Het ziet er mooi uit en absorbeert geluid. Groen doet goed!
 • Goed voor de biodiversiteit. Het wordt een nieuwe plek voor insecten, vogels en vlinders om te verblijven.
 • Het vangt 200 gram fijnstof af per m2.
 • Je kan een moestuin aanleggen op een dak.
 • Zonnepanelen leveren 8% meer op doordat het rondom de panelen koeler is, dus het combineren van een groen dak met zonnepanelen is een uitstekende keuze.
 • Langere levensduur voor de dakbedekking

  Sommige verzekeraars geven extra voordelen voor groene daken, omdat er minder schade is en het dak langer mee gaat, zoals ASN Bank en Interpolis.

Subsidie

Kijk ook eens naar:

Hoe leg je zelf een groen dak aan?

Download bestanden:

Facts and Values factsheet Groenblauwe daken (645,093 KB)