x
Boom met droog en nat landschap op de achtergrond Een fietser in een diepe regenplas Geveltuin tuinambassadeurs Regenton hout

Klimaatbestendige tuin

Ons klimaat verandert

Gouda varieert in hoogte van boven zeeniveau langs de Gouwe, tot diep onder zeeniveau in de Zuidplaspolder. Door de lage ligging aan rivieren, de slappe bodem en de dichte bebouwing is de stad kwetsbaar voor klimaatverandering. De winters worden steeds warmer en vooral natter. Soms zijn er enorme regenbuien en moet er veel water worden afgevoerd. Wanneer de grond al helemaal verzadigd is en de riolering al dit water niet aan kan, ontstaan grote plassen, lopen tunnels onder water en kan het water zelfs de laaggelegen woningen instromen.. In het voorjaar of de zomer kan het weer lang droog zijn en hebben we te maken met een lage stand van het grondwater. Dat zorgt ervoor dat veendijken te droog worden, wegen kunnen verzakken of houten funderingen van gebouwen droog kunnen komen te staan. Hittestress kan ontstaan woonwijken waar veel gebouwen en stenen zijn en te weinig groen.

klimaat-adaptieve oplossingen

Te veel water of te weinig. In allebei de gevallen leidt het tot overlast en schade aan wegen en gebouwen. Daarom zijn er oplossingen bedacht: zo wordt regenwater opgevangen, komt er veel meer groen in de stad en krijgt "het klimaat" aandacht op scholen. Kimaat-adaptief bouwen zal leiden tot minder wateroverlast, minder hittestress, minder nadelen door droogte en meer biodiversiteit”. Het is de komende jaren van belang dat er bij hoosbuien meer water in de grond kan worden opgevangen en ook bewaard, zodat dit bij droogte kan worden losgelaten. Hoe kan je helpen?

Hoe scoort jouw tuin?

Bekijk met de klimaattool hoe goed je tuin al is aangepast aan klimaatverandering of vind inspiratie bij andere tuinliefhebbers.

Tegel eruit groen erin

Het zou mooi zijn als je meedoet en grote tegels uit je tuin of zelfs in je straat vervangt door kleine steentjes, grind of nog veel beter: planten!
Een geveltuin aanleggen is niet moeilijk en het maakt de straat ook meteen groener. Enkele keren per jaar krijg je voor een tegel een vaste plant. Dit zijn acties georganiseerd door stichting Steenbreek/de tuinambassadeurs.

Groen dak

Er is een subsidie om water vast te houden op je dak en je omgeving te vergroenen: leg een groen dak aan. De gemeente Gouda geeft subsidie voor daken van tenminste 10m2 en afhankelijk van de hoeveelheid water die je kan bergen. Is je dak kleiner? Vraag dan een subsidie aan samen met je buren.

Regenwater gebruiken met regenton

De regen die op het dak van een woning of schuur valt, loopt via de regenpijp naar de riolering. Dit is schoon water en hoort eigenlijk niet thuis in het riool. Je kan een regenton gebruiken om water op te vangen, het regenwater naar een vijver leiden of afvoeren naar de sloot. Het water kan je goed gebruiken om planten water te geven, je ramen te zemen, of de auto te wassen. Bij 3 bedrijven krijgen Gouwenaars korting op de aanschaf van een regenton.
Vraag ook subsidie aan voor een regenton: tot € 30,- retour (max. 2 regentonnen).

Afkoppelen regenpijp

Door de klimaatverandering gaat het vaker en harder regenen. De rioolbuizen kunnen die grote hoeveelheden water niet aan. Door de regenpijp van je huis of schuur af te koppelen wordt er minder water naar de riolering afgevoerd. Het water in de buis verdwijnt dan gewoon in de grond.
Omdat het water langzaam kan zakken in de bodem wordt de hoogte van het grondwater aangevuld en kan je voorkomen dat de grond snel uitdroogt.

Techniek om af te koppelen

Het principe is eenvoudig: zaag je regenpijp af, doe er een dop op en zorg ervoor dat het regenwater in de bodem kan komen. Je kan ervoor kiezen om het water in de tuin te laten stromen naar een stuk groen of in een vijver, maar je kan er ook voor kiezen om een ondergrondse water-opslag aan te leggen, zoals infiltratiekratten. Het water hierin komt ook langzaam in de grond. Lees meer over hoe je een regenpijp afkoppelt.