x
Droog nat boom Een fietser Foto ANP Geveltuin tuinambassadeurs 03 Regenton hout 15

klimaatbestendige tuin

Ons klimaat verandert

Gouda varieert in hoogte van boven zeeniveau langs de Gouwe, tot diep onder zeeniveau in de Zuidplaspolder. Door de lage ligging aan rivieren, de slappe bodem en de dichte bebouwing is de stad kwetsbaar voor klimaatverandering. De winters worden steeds warmer en vooral natter. Soms zijn er enorme regenbuien en moet er veel water worden afgevoerd. Wanneer de grond al helemaal verzadigd is en de riolering al dit water niet aan kan, ontstaan grote plassen, lopen tunnels onder water en kan het water zelfs de laaggelegen woningen instromen.. In het voorjaar of de zomer kan het weer lang droog zijn en hebben we te maken met een lage stand van het grondwater. Dat zorgt ervoor dat veendijken te droog worden, wegen kunnen verzakken of houten funderingen van gebouwen droog kunnen komen te staan. Hittestress kan ontstaan woonwijken waar veel gebouwen en stenen zijn en te weinig groen.

klimaat-adaptieve oplossingen

Te veel water of te weinig. In allebei de gevallen leidt het tot overlast en schade aan wegen en gebouwen. Daarom zijn er oplossingen bedacht: zo wordt regenwater opgevangen, komt er veel meer groen in de stad en krijgt "het klimaat" aandacht op scholen. Kimaat-adaptief bouwen zal leiden tot minder wateroverlast, minder hittestress, minder nadelen door droogte en meer biodiversiteit”. Het is de komende jaren van belang dat er bij hoosbuien meer water in de grond kan worden opgevangen en ook bewaard, zodat dit bij droogte kan worden losgelaten. Hoe kan je helpen?

Klimaatlabel

Bekijk hoe goed je tuin al is aangepast aan klimaatverandering of vind inspiratie bij andere tuinliefhebbers.
Klik hier voor informatie voor tuinliefhebbers

Tegel eruit groen erin
Het zou mooi zijn als je meedoet en grote tegels uit je tuin of zelfs in je straat vervangt door kleine steentjes, grind of nog veel beter: planten!
Een geveltuin aanleggen is niet moeilijk en het maakt de straat ook meteen groener. Enkele keren per jaar krijg je voor een tegel een vaste plant. Dit zijn acties georganiseerd door stichting Steenbreek/de tuinambassadeurs.
Klik hier voor geveltuinen

Groen dak
Er is een subsidie om water vast te houden op je dak en je omgeving te vergroenen.
Klik hier voor groene daken/waterberging

Regenwater gebruiken
Wanneer je de regenpijp afkoppelt verdwijnt er geen regenwater in het riool. Je kan een regenton gebruiken om water op te vangen, het regenwater naar een vijver leiden of afvoeren naar de sloot.

Regenton
Vraag subsidie aan voor het aanschaffen van een regenton: tot € 30,- retour (max. 2 regentonnen)
Klik hier voor korting op een regenton