x
Groendak op schuur aan de Krugerlaan in Gouda Klimaat bestendig groen dak Groendak boven voordeuren Bloeiend sedumdak

Arthur zorgde voor groene daken, samen met zijn buren!

Arthur legde samen met zijn buren groene daken aan met subsidie van de gemeente. Hij vertelt enthousiast over het project met zijn buren: “Binnen de buurt-app ontstond het idee om groene daken op onze schuren te leggen. En al snel hadden ze zeven buren bij elkaar die mee wilden doen. Het samen en vooral zélf aanleggen, bleek een leuke buurtactiviteit en was niet moeilijk. Alles lag binnen één dag.”

Wat merk je in de praktijk van zo’n groen dak?

“Twee weken na de aanleg stonden de sedumplanten prachtig in bloei en gonsde het van de blije insecten. Ik merk ook dat het dak het regenwater goed vasthoudt. Tijdens een flinke regenbui ben ik meteen gaan kijken. Er kwam niet meer dan een drupje van het dak af, waar het eerder bij een klein buitje al van het dak afgutste. Verder merken we dat het ’s zomers tijdens hete dagen in de tuinen koeler is bij de mensen die een groen dak hebben, dat verschil kun je voelen!
Voor het onderhoud moeten we twee keer per jaar bemesten en bij langdurige droogte wat besproeien.”

Hoe ging het samenwerken met de buren?

“De samenwerking ging goed, we hebben ook echt lol beleefd. Sommige mensen hadden kruiwagens beschikbaar gesteld voor de materialen. Enkele mensen wilden het dak laten aanleggen door een bedrijf. Maar uiteindelijk was iedereen elkaar die dag aan het helpen, samen met de dakdekker. Dat liep gewoon door elkaar.”

Wat raad je anderen aan?

“Laat vooraf door een specialist bekijken of het dak geschikt is om een groen dak te dragen. Als je het dak laat aanleggen, kies dan voor een bedrijf dat goed luistert en reageert op uw vragen. Dat hebben wij als heel prettig ervaren. En vraag vooral subsidie aan bij de gemeente, want dat heeft ons ook gestimuleerd bij de aanleg.”

Kijk ook eens naar:

Wat is een groen dak? Hoe leg je zelf een groen dak aan? Subsidie voor groene daken