x
Centrum daken stad Gouda Zwarte Zonnepanelen Limburg Centrum van de stad Gouda Grote schuur

Op welk dak kunnen zonnepanelen in de stad?

Bekijk je eigen huis via de Dakenkaart

Zonnepanelen leveren een forse besparing op de energiekosten. De eerste vraag is dan: 'is de ligging van mijn huis geschikt voor zonnepanelen?' Daar is door de gemeente Gouda onderzoek naar gedaan voor heel Gouda. Er is een soort van "inspiratiekaart" gemaakt met een grove indeling (via de satelliet) van alle Goudse panden. Wil je weten wat de optie is voor jouw huis? Klik dan op de button onderaan deze tekst en via de gemeente website kom je in het Goudse GIS-Systeem. Bekijk je huis, maar wees niet teleurgesteld als je dak bijvoorbeeld niet groen is. Het is aan jou om te bepalen of je toch zonnepanelen neemt. Dat kan zelfs op daken die op het noorden gericht zijn, maar die leveren dan bijvoorbeeld 30% minder energie op, dan een dak op het zuiden. Maar.. bij een grijze lucht maakt het niks uit!

De Goudse Dakenkaart geeft inzicht in welke daken mogelijk geschikt zijn voor zonnepanelen. Dat zijn wel meer dan 15.000 panden! Wist je dat er ook transparante en terracottakleurige zonnepanelen bestaan? Voor een monument of beschermd stadsgezicht is dat een perfecte oplossing. Wil je meer weten over de voorwaarden voor zonnepanelen op monumentenpanden? Klik hier

Schuurdaken komen niet altijd als geschikt naar voren omdat het oppervlakte vaak beperkt is of dat er niet voldoende zon op valt (soms schaduw op het dak). Wil je weten of het dak van jouw pand geschikt is?
Klik op deze tekst voor de kaart

De adviezen op de kaart werken via een stoplichtsysteem:

Groen is geschikt:

het dak van je pand krijgt voldoende zonlicht en heeft voldoende oppervlakte om zonnepanelen te kunnen leggen. Bovendien is het mogelijk om de panelen zo neer te leggen dat ze niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.

Oranje is mogelijk geschikt:

het dak krijgt voldoende zonlicht en/of is niet-zichtbaar, zodat het mogelijk is een aantal panelen neer te leggen, waarbij je plan natuurlijk ook moet voldoen aan de regels. Volgens de berekeningen, kan je echter niet voldoende panelen neerleggen om je hele elektrabehoefte zelf op te wekken.

Rood is ongeschikt:

het dak krijgt onvoldoende zonlicht en/of heeft te weinig niet-zichtbaar oppervlak om panelen neer te leggen. Als je toch panelen neer wil leggen, gaat je voorstel
naar de adviescommissie. Decentrale regelgeving

Let op: De kaart voor zonnepanelen is gebaseerd op de grootte en de ligging van het dak (plat of noord, oost, zuid, west). Op basis daarvan zijn de kleuren groen-oranje-rood toegekend. Schaduw door bijvoorbeeld bomen, draagkracht en stevigheid van een dak zijn niet bekeken. Het is dus altijd mogelijk dat na verder onderzoek van het dak, deze toch niet of wel geschikt blijkt te zijn voor zonnepanelen.

  In de regeling lees je aan welke eisen het dak van je pand moet voldoen.

  Als dat plan niet binnen de regels valt, gaat je voorstel door naar de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit. Heb je zonnepanelen of overweeg je om zonnepanelen aan te gaan schaffen? Dan kan je waarschijnlijk BTW over de kosten terugvragen. Wat daarvoor nodig is, hangt af van je situatie. De belasting geeft uitleg: Klik hier voor BTW terugvragen van zonnepanelen

  Bezoek de website

  Kijk ook eens naar:

  Monumenten verduurzamen...nieuwe regels 2021

  Download bestanden:

  Zon in Gouda 2020 (5,189 MB)