x
Zonnepanelen bij kinderboerderij Goudse hofsteden Gouda energie Zonnepanelen dak2 Zwarte Zonnepanelen Limburg

Wel of geen BTW terugvragen op zonnepanelen

Welke voorwaarden zijn er?

1. BTW-nultarief
Voor alle zonnepanelen aangeschaft vanaf 1 januari 2023 hoef je helemaal niets te doen. De Nederlandse Overheid schafte de 21% btw op zonnepanelen-installaties af, dus je hoeft helemaal geen BTW meer terug te vragen. In 2022 moest je zelf een aanvraag doen om de 21% BTW die je betaalde terug te krijgen. Voor een gemiddeld gezin ging dat over een bedrag van 700 à 1.000 euro, afhankelijk van het aantal panelen en de totale uitgaven.


2. Heb je zonnepanelen aangekocht in 2022?|
Kocht je zonnepanelen in 2022 maar deed je nog geen aanvraag voor je btw-teruggave? Dan kan je dat nog steeds doen volgens deze 3 stappen:

  1. Aanmelden als ondernemer: je moet hiervoor het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ van de Belastingdienst invullen. Geef ook je rekeningnummer door, ook al heeft de Belastingdienst dat al.
  2. Bevestiging van de Belastingdienst: na een aantal werkdagen ontvang je van de Belastingdienst de bevestiging dat je als ondernemer bent aangemeld. Je krijgt dan ook een gebruikersnaam en toegangscode om je aangifte te doen.
  3. Btw-aangifte indienen: je kan de aangifte enkel doen als je zonnepanelen geplaatst en volledig betaald zijn. Je moet die aangifte ook uiterlijk doen binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar.

BELANGRIJK: om de BTW voor je zonnepanelen terug te krijgen, moet je wel samenwerken met een erkende installateur.
Ontvang gratis voorstellen op maat bij meerdere installateurs actief in je buurt De factuurdatum is bepalend voor het jaar van levering.

Hieronder vind je hyperlinks naar de belastingdienst:
Bekijk of je de BTW over de kosten kan terugvragen. Wat daarvoor nodig is, hangt af van je situatie.
Hieronder geeft de belastingdienst meer uitleg:

Kijk ook eens op de Dakenkaart van Gouda: Klik hier Hierop is te bekijken of je huis een gunstige ligging heeft. Met satellietbeelden is zo een kaart gemaakt. Let op: grote bomen dichtbij kunnen nog zorgen voor een ander resultaat! En een sterkteberekening van je dak moet zeker plaatsvinden om te bekijken of het dak dit gewicht kan dragen.