x
Foto Energiecooperatie Kort Haarlem Boukje Evert Victor Hans

Wat doet zo'n bewoners-energiecoöperatie eigenlijk?

Wordt ook enthousiast van energiecoöperatie Kort Haarlem

Evert Hasselaar, Victor van Straaten, Hans Koning, Boukje Ferwerda, Jan de Mos en Jan Wieringa vormen samen het bestuur van Energiecoöperatie Kort Haarlem. Dit jaar kregen zij € 5.000,- euro subsidie vanuit de Samen Aardgasvrij subsidie van gemeente Gouda. Maak Gouda Duurzaam ging langs bij buurthuis ’t Gebouwtje aan de Coornhertstraat om bij te praten over hun werkzaamheden, plannen en ambities.

Een fietsenwinkeltje op de hoek van de IJssellaan en de Burgemeester Martenssingel is waar het allemaal begon. Daar opende voorzitter Evert Hasselaar in de zomer van 2020 op een aantal zaterdagen het Energieloket Kort Haarlem, een ontmoetingsplek voor iedereen die iets wilde weten over duurzaamheid. “Van daaruit ontdekten we de behoefte van onze buurtgenoten. Die behoefte bestond voornamelijk uit betrouwbare informatie en ondersteuning. Als energiecoaches probeerden we daar al aan te voldoen, maar we zaten nog boordevol andere ideeën.”

Voor die ideeën was geld nodig. “En toen kwam de gemeente met haar Samen Aardgasvrij subsidie. Daarmee kunnen lokale initiatieven zoals wij geld aanvragen.” Op die manier konden Evert, Victor, Hans, Boukje, Jan en Jan een stapje dichterbij hun doelen komen.

Met dit geld richtten zij Energiecoöperatie Kort Haarlem op en financierden zij allerlei activiteiten. “We startten met het werven van leden. Nieuwe leden boden we een warmtescan aan. Daarmee ontdekken zij op welke plekken warmte weglekt uit een huis. 36 mensen maakten daar gebruik van. Daar kregen we prachtige reacties op. Die blijft erin. Volgend jaar doen we dat weer. Ook onderhouden we een site met steeds meer nuttige informatie en sturen we belangstellenden elke maand via e-mail een nieuwsbrief”

Inmiddels heeft Energiecoöperatie Kort Haarlem al 121 leden van de 1800-1900 woningeigenaren in hun buurt. “Al heel wat dus! Daar heeft onze flyeractie ook bij geholpen natuurlijk. Ons doel is echt om mensen te betrekken bij duurzame vraagstukken en informatie over de energietransitie toegankelijk te maken.”

Toen Kort Haarlem door de gemeente werd aangewezen als verkenningsbuurt voor het zoeken naar alternatieve warmte in plaats van aardgas, organiseerde Energiecoöperatie Kort Haarlem vijf digitale bijeenkomsten. Drie om bewoners in hun buurt te informeren, twee in samenwerking met de gemeente om ook kennis op te halen. Op basis daarvan stuurde Energiecoöperatie Kort Haarlem een stuk naar de gemeente, om de stem van de buurt te representeren.

Maar daar houden de ambities en plannen van Energiecoöperatie Kort Haarlem niet op. Ze willen nog veel meer doen met hun subsidie. “We willen graag monitoren hoeveel impact we hebben. Of we echt vooruitgang boeken in bijvoorbeeld het verlagen van de CO2-uitstoot. En we willen bredere acties organiseren, ook voor huurders en minder draagkrachtigen. Onderzoeken hoe we een straat op energielabel A,B of C kunnen krijgen bijvoorbeeld. Maar daar hebben we ook echt professionele hulp bij nodig. Plannen genoeg!”

*Enthousiast geworden van dit verhaal en woon je in Kort Haarlem? Word dan lid van Energiecoöperatie Kort Haarlem. Je aanmelden kan door hier te klikken! Of kijk op www.energiecooperatiekorthaarlem.nl voor meer informatie over alles wat de energiecoöperatie organiseert.

Vraag de subsidie Samen naar een Duurzame Omgeving aan als je plannen hebt om jouw buurt te verduurzamen.