De gemakken en ongemakken van elektrisch rijden 1

10 juli 2018

Door Pauline van Norden

Elektrisch rijden, wel of niet? Je zit goed qua bijtelling en de auto’s zijn zuinig in het gebruik. Maar hoe zit het met de actieradius? Hoe makkelijk vind je een beschikbare laadpaal, en hoe lang duurt het opladen zelf? Pauline van Norden, duurzaamheidsmakelaar in Gouda, is elektrisch gaan rijden, en blogt over de gemakken en ongemakken van haar auto.

Ik rijd een auto van de zaak. Tenminste, als ik niet fiets of de bus pak vanuit Schoonhoven. ‘De zaak’ is in mijn geval de Stout Groep in Echteld, een detacheringsbureau in de publieke sector dat vooral projectleiders en interim-managers levert. En de Stout Groep besloot: de norm voor ons wagenpark wordt elektrisch. Hoera! 

Nieuwsgierig! 

En zo kon ik, na wekenlang wachten, in juni m’n Renault Zoë ophalen. Een gloedjenieuwe auto! Luxe natuurlijk, maar lekker ruikt ie nog niet. :-) Toch gaat mijn duurzame hart er wel sneller van kloppen. Ik ben nieuwsgierig! 

Als ik dan eindelijk ga rijden, is het flink wennen. Wat me het eerst opvalt: het geluid is anders. Eigenlijk hoor je niks. Een vreemde sensatie. Ook hoef ik opeens niet meer te schakelen, want Zoë is een automaat. Na een tijdje vind ik dat wel lekker, het rijdt heel ontspannen. 

Help, ik zit vast

So far, so good, dus. Tot dag 4, toen ik bleef vastzitten aan de laappaal. Ik had m’n Renault naast het Huis van de Stad aan de paal ‘gehangen’. Je steekt dan de stekker van de auto in het stopcontact van de paal. Voor de vergrendeling en het starten van het laden heb een laadpasje, en met datzelfde pasje kun je ze na het opladen weer ontkoppelen. Meestal dan. Want dit lukte niet, hoe vaak ik m’n pasje ook voor de paal hield. Uiteindelijk ben ik via de URL op de paal en de behulpzame helpdeskmedewerker weer ‘vrijgekomen’. Met de schrik!

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!