De gemakken en ongemakken van elektrisch rijden 2

24 juli 2018

Door Pauline van Norden

Elektrisch rijden, wel of niet? Je zit goed qua bijtelling en de auto’s zijn zuinig in het gebruik. Maar hoe zit het met de actieradius? Hoe makkelijk vind je een beschikbare laadpaal, en hoe lang duurt het opladen zelf? Pauline van Norden, duurzaamheidsmakelaar in Gouda, is elektrisch gaan rijden, en blogt over de gemakken en ongemakken van haar auto.

Zelf heb ik geen eigen laadpaal. Ik woon in de binnenstad en kan niet op eigen terrein mijn auto opladen. Mijn aanvraag voor een openbare laadpaal is afgewezen. (Het beleid verschilt trouwens per gemeente. Ik woon in de Krimpenerwaard, maar in Gouda is het weer anders geregeld.) Nu is er vlakbij, in de Kerkstraat en bij het Veer, wel een openbare laadpaal. Maar als die al bezet is … 

Allebei opgeladen
Toch leer ik al heel snel drie stappen vooruit te denken. Via een app kun je checken welke laadpalen er zijn in de buurt. En of die nog beschikbaar zijn. Bij veel wegrestaurants en bedrijven heb je laadpalen. Lekker een uurtje lunchen en allebei :-) weer opgeladen verder. 

Paars of groen?
Als ik bijvoorbeeld de auto laat uitrollen voor een rotonde laadt de auto overigens ook weer op. Je krijgt dan een geluidssignaal en je ziet een animatie op het dashboard. Zoë begeleidt me al helemaal in zuinig rijden. Als ik ga racen (doe ik niet :-) wordt het scherm paars, als ik zuinig rij is het groen. Ik kan precies zien hoeveel energie ik heb verbruikt. Heel stimulerend! Na iedere rit krijg ik een overzicht van mijn rijgedrag. Met tips hoe het nog beter kan. En dan, als ik zuinig rijd, kan ik met Zoë makkelijk 300 km verderop komen …

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!