De gemakken en ongemakken van elektrisch rijden 3

27 augustus 2018

Door Pauline van Norden

Elektrisch rijden, wel of niet? Je zit goed qua bijtelling en de auto’s zijn zuinig in het gebruik. Maar hoe zit het met de actieradius? Hoe makkelijk vind je een beschikbare laadpaal, en hoe lang duurt het opladen zelf? Pauline van Norden, duurzaamheidsmakelaar in Gouda, is elektrisch gaan rijden, en blogt over de gemakken en ongemakken van haar auto. 

Een spannende werkdag! Niet dat mijn werkafspraken vandaag zo spannend zijn, maar … kom ik daarna wel weer thuis? Natuurlijk heb ik gisteravond mijn voorbereidingen getroffen, en een openbare laadpaal gezocht om de auto volledig op te laden. 

Dus vol goede moed vertrek ik naar mijn eerste afspraak op Papendal. Een rit van 60 kilometer. Gelukkig is er vlak voor het conferentiecentrum precies nog één plekje vrij om mijn Zoë aan te hangen. Blijkt dat de afspraak in het andere gebouw verderop is … Auto mee of niet? Toch maar niet. Lekker een stukje lopen naar het andere gebouw op dit geweldige sportcomplex, en de auto achterlaten bij ‘mijn’ paal.

Veel afspraken op een dag, kom je dan weer thuis?

Daarna van Papendal naar Europoort; 150 km. En in Europoort ‒ dat heb ik al opgezocht ‒ kan ik zeker weten mijn elektrische auto niet opladen. Ik zie de grote tanks met ruwe aardolie en de hoge schoorstenen met hun rookpluimen al opdoemen, en vraag me af hoe snel de batterij eigenlijk leegloopt met een vaartje van 130 km/u? 

En dan ga je vanzelf wel wat zuiniger rijden. Leve de elektrische auto! Maar ik check nog wel het verkeer vóór ik weer naar huis ga, want ik kan geen omleidingen meer hebben … Na een uurtje langer doorwerken (want een verkeersinfarct in Rotterdam en omgeving) duik ik de drukte in. Gelukkig is de ergste spits al voorbij, en helpt m’n TomTom om de snelste route naar huis te vinden zonder oponthoud. En stiekem vind ik filerijden in een automaat wel een verademing. Niet meer de hele tijd schakelen van 1 naar 2 naar 3, maar gewoon rustig meerollen met het verkeer. En het verbruikt minder elektriciteit dan met 130km/u over de snelweg!

Dus ja, ik ben weer thuisgekomen. :-)  

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!