De twee kanten van de duurzaamheidsmedaille

5 januari 2018

Blogestafette: Arjan van 't Leven, Rabobank Gouwestreek

Centraal versus decentraal gestuurde organisaties. Dieselen versus elektrisch rijden. Balkenende versus Rutte. Feyenoord- versus Ajax-fan. Het Angelsaksische versus Rijnlandse model. Nederland zit vol tegenstellingen. Maar niet alleen Nederland. Ook in Europa en de rest van de wereld zijn er volop tegenstellingen. Wij prijzen het sociale model van de Scandinavische landen. Dat model heeft een positieve invloed op de economische welvarendheid en de individuele autonomie. Maar dan zeggen we al snel: “Een medaille heeft twee kanten”. En dat klopt, want in Noorwegen zijn de antidepressiva niet aan te slepen. En het aantal zelfmoorden ligt hoger dan in Nederland en de Zuid-Europese landen, zoals Italië en Spanje. In deze laatstgenoemde landen is de sociale cohesie vele malen sterker, maar we weten allemaal hoe het met de economische welvarendheid is gesteld. Dus ja, een medaille heeft ook een keerzijde.

Inspanning

Heeft u wel eens een medaille gewonnen? En goed bekeken? Ik wel. Het was een behoorlijke inspanning moet ik zeggen. Jarenlange training ging eraan vooraf en opeens was het moment daar. In teamverband moesten wij een enorme prestatie leveren en uiteindelijk gingen we met het eremetaal naar huis. Dat gevoel is onbeschrijflijk. Mede-medaillewinnaars kunnen erover meepraten. Die medaille heb ik er nog eens bij gepakt. En wat blijkt? De achterkant is net zo mooi als de voorkant! Zelfde goud, even glimmend en een mooie opdruk. Een medaille heeft wel twee kanten (die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn), maar die zijn ook even prachtig. En dat geldt ook voor de duurzaamheidsmedaille.

Duurzaam - zonder extra geld

‘Vroeger’ werd er nog wel eens gedacht dat duurzaamheid geld kost. Maar dat is niet de juiste vorm van duurzaamheid. Het is wat ons betreft pas duurzaam als het geen extra geld kost. Betrouwbare zorg voor mensen, klimaat en natuur gaat hand in hand met nieuwe verdienmogelijkheden en economische ontwikkeling. Veelal leidt een focus op duurzaamheid tot innovatie van producten en processen, en levert het u een hoger marktaandeel op. Wie kan daarop tegen zijn? Maar ook op het gebied van reputatiemanagement is duurzaamheid van waarde. Klanten, leveranciers, financiers en de omgeving kijken mee met de ondernemer en willen een goed gevoel overhouden aan zaken doen met een ondernemer. Dat wilt u toch ook? En een duurzame blik op uw bedrijf kan zomaar een kostenbesparing opleveren: minder materiaalgebruik, minder verpakking, minder afval, minder transport en minder rentekosten. Met de Rabo Impactlening geven wij een rentekorting aan bedrijven en organisaties die ondernemen met een duurzame of maatschappelijke impact. U kunt van deze regeling profiteren als u een duurzame koploper bent. Zo stimuleren wij duurzaam ondernemen en kunt u de bespaarde rente weer investeren in duurzame bedrijfsmiddelen. Meer informatie vindt u hier. Minder is soms echt meer. De duurzaamheidsmedaille glimt aan beide kanten!

Rabobank Gouwestreek heeft de blogmier doorgegeven aan ... Jan Poels van JP Bloembinders!

PS Voor de nieuwsgierigen onder ons: de medaille is gewonnen bij een pubquiz …

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!