x
  • home
  •   Groen
Plattegrond van het Boegpad na de werkzaamheden Schets Chopinstraat na herinircihting Kinder speeltuin op gras

Gouda is meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

Gouda wil zoveel mogelijk groene en duurzame speelplekken voor kinderen. Er zijn al een aantal natuurspeeltuinen en andere speelplekken worden de komende tijd groener en klimaatbestendiger gemaakt. Ook kijkt de gemeente waar ze speeltuinen beter bereikbaar kan maken voor kinderen met een lichamelijke beperking. Bij het vervangen van toestellen worden omwonenden van de speelplek meegenomen in het kiezen van nieuwe toestellen.

Duurzame speeltoestellen

Als er speeltoestellen worden vervangen, kiest de gemeente voor duurzame en CO2 neutrale materialen. Door te kiezen voor materialen met een lange levensduur, gaan de speeltoestellen minimaal 16 jaar mee. Oude speeltoestellen worden op de juiste manier gerecycled.

Regenwater opvangen

Als de ondergrond vervangen moet worden, kiezen we als het kan voor gras met GrasTech matten. Dit zijn rubbermatten die het gras verstevigen. Het gras groeit door de matten heen, waardoor je die later niet meer ziet. Ze geven de plek een groene uitstraling en vangen beter het regenwater op dan tegels.

Hieronder zie je een voorbeeld van een speeltuin waarbij de rubbertegels en betontegels vervangen zijn door gras met GrasTech matten.

Natuurlijke speeltuinen

Als er ophoog- en rioleringsprojecten gepland staan, en er zijn speeltuinen aanwezig, dan is dat een mooie gelegenheid om de speeltuin natuurlijker te maken. Bijvoorbeeld de speeltuin aan de Chopinstraat en het Boegpad.

Speeltuin Chopinstraat

Deze ligt vol met betontegels en een rubber smeervloer. In de zomer is het er erg heet en er is weinig groen. De speeltuin wordt daarom volledig gerenoveerd. Van de bestaande betontegels maken we stapelmuurtjes om op te zitten en ruimtes voor de biodiversiteit. Het regenwater wordt niet meteen afgevoerd via het riool, maar gaat naar de wadi’s langs de speeltuin. Deze wadi’s worden beplant met planten die goed zijn voor insecten en bomen die voor schaduw zorgen. Verder bestaan de nieuwe speeltoestellen uit duurzame materialen en de ondergrond uit natuurlijk kurk.

Speeltuin Boegpad

Deze speeltuin in de wijk Plaswijck heeft veel gravel, weinig bomen en groen. De vraag naar een speeltuin met veel groen, biodiversiteit en leuke ontdekmogelijkheden kwam daar regelmatig vanuit de wijk. De speeltuin ligt tussen enkele buurten en is een centrale plek voor de wijk. Na enkele onderzoeken naar de mogelijkheden is er aan een ontwerpbureau gevraagd om een groene speel- sportplek te ontwerpen. Dit ontwerp ligt nu ter beoordeling aan de buurt. Het doel is om de toegankelijkheid en biodiversiteit van de plek te vergroten. Er komen ruimtes voor buitensport, zoals de bekende balsporten, maar ook wordt er een calisthenics route gemaakt in combinatie met buitenfitness. En natuurlijk met speeltoestellen voor alle kinderen. Ook komen er plekken waar scholen aan een klas buiten les kunnen geven.

Bekijk zelf waarom Gouda zo speelvriendelijk is