x
Energy Battle Team Gouda

Gouda wordt derde in de Energy Battle 2017/2018

De afgelopen maanden hebben drie teams van de gemeente Gouda gestreden in de landelijke Energy Battle. Zij hebben om beurten vier weken lang zoveel mogelijk energie bespaard in huis met behulp van een energiedisplay. Het display gaf de deelnemers direct inzicht in hun eigen energieverbruik. Hierdoor werd voor hen duidelijk hoeveel energie ieder apparaat verbruikt, en kwamen zij erachter hoe hoog hun sluipverbruik was. Via de online wedstrijdomgeving ontvingen de deelnemers tips om energie te besparen. Volgens de deelnemers maakte vooral het vervangen van de halogeenlampen voor ledlampen een groot verschil. Maar ook de waterkoker bleek een onverwachte energieslurper.

Derde plek

Dankzij de inzet van de deelnemers heeft gemeente Gouda de derde plaats gehaald met een gemiddelde besparing van 14% op stroom- en gasverbruik, achter waterschap Dommel (-21,4%) en gemeente Leiden (-15%). Het eerste team bestond uit ambtenaren van de gemeente Gouda en het tweede team uit enthousiaste bezoekers van de Duurzaamheidsdag Gouda.

Basisschool de Carrousel

Na mooie prestaties van team 1 en 2 was de eer aan basisschool de Carrousel om de eindsprint in te zetten. Een erg enthousiaste groep van negen gezinnen ging thuis aan de slag: trui aan, de kachel lager en alle overbodige verlichting en apparaten uit! Ook de school zelf was deelnemer. Met twee energiedisplays werd het verbruik van de school in de gaten gehouden, en de leerlingen gingen met opdrachten aan de slag om het verbruik te verminderen. In de klas werden lessen gegeven over energiebesparing: “De kinderen zijn zich erg bewust van hun energieverbruik!” En met resultaat, de Carrousel behaalde een tweede plek in de derde ronde! Zelf deelnemen? Laat het dan aan ons weten; in het najaar van 2018 start er weer een battle!