x
Plaswijck laagbouw2 Hybride installatie Jvm20180222 0447 4 rollen isolatiemateriaal 20200727 155826 Goverwelle 1 minder MB

Subsidie "Samen Aardgasvrij" met 5 deelnemers

Subsidie Samen Aardgasvrij Gouda 2022 beschikbaar

Gouwenaren die samen hun woningen aardgasvrij(-klaar) willen maken, worden een handje geholpen. Gemeente Gouda heeft daarvoor de subsidie Samen Aardgasvrij Gouda 2022. Daarmee kunnen bewoners maximaal 5.000 euro subsidie krijgen voor advies- en proceskosten.

Wil je de subsidie direct aanvragen of de voorwaarden bekijken? Klik dan hier! Dan word je doorverwezen naar de gemeentepagina over deze subsidie. Hieronder vind je kort uitgelegd wanneer de informatiebijeenkomst plaatsvindt en wat in het kort de proces- en advieskosten inhouden. Je kan de subsidie aanvragen tot en met 31 januari 2022.

Wil je je hiervoor aanmelden? Mail dan jouw naam, adres en e-mailadres naar gemeente@gouda.nl onder vermelding van Informatiebijeenkomst Samen Aardgasvrij. Je ontvangt vervolgens extra informatie. Meld het ook in deze mail als je echt niet digitaal kan aansluiten.

Wat zijn advieskosten?
Advieskosten zijn eigenlijk alle kosten die voor jouw initiatief nodig zijn om een projectidee of -plan verder uit te laten werken door een professioneel adviesbureau. Dat kan bijvoorbeeld het onderzoeken van de aardgasvrije mogelijkheden voor een voorbeeldwoning zijn, of om te laten onderzoeken hoe kansrijk een bepaalde warmtebron is in jullie straat. Het is hiervoor dus wel de bedoeling dat anderen ook van deze kennis gebruik kunnen maken en dat jullie deze kennis ook delen met jullie buurt of straat.

Wat zijn proceskosten?
Proceskosten zijn kosten voor bijvoorbeeld organisatie, communicatie, juridisch advies en inschrijvingskosten. Deze kosten kunnen helpen om bekendheid te geven aan jouw initiatief, samenwerkingsverband of coöperatie. Ook kunnen ze helpen bij het daadwerkelijk oprichten van jouw vereniging of coöperatie. De kosten die daarbij komen kijken kan je met deze kosten financieren. Ook communicatie, zoals flyers, posters of andere middelen kan je met deze subsidie bekostigen.

Geleerde lessen delen met elkaar
De geleerde lessen uit deze subsidies worden gebruikt om alvast te leren voor de Goudse wijkaanpakken. Ook worden initiatiefnemers gevraagd om hun ervaringen te delen via Maak Gouda Duurzaam en Energienetwerk Gouda.
De huidige subsidie is een vervolg op de eerdere subsidie Samen Aardgasvrij Gouda. Van die eerste subsidie in 2020 maakten 9 groepen gebruik. Zij vroegen bijvoorbeeld subsidie aan voor het opzetten van een lokale samenwerking, waarbij nieuwe leden een warmtescan ontvangen, het onderzoeken van de mogelijkheden voor een buurtbatterij en het organiseren van een buurtactie voor zonnepanelen.

Op 14 december 2021 was er om 19.30 uur een digitale informatiebijeenkomst van Samen Aardgasvrij Gouda voor de 2e subsidie-mogelijkheid. Deze avond werd uitgezonden vanuit het Huis van de Stad. Op deze avond vertelden twee eerdere initiatiefnemers over hun ervaringen met deze subsidie, kreeg je meer informatie over kosten die de gemeente subsidieert en was er alle gelegenheid om vragen te stellen. Kon je echt niet digitaal aanschuiven? Dan is hier de presentatie te zien.

Er waren 3 contactpersonen van energiecoöperaties van, voor en door bewoners die aangaven graag informatie te willen delen. Zij zijn tenslotte al ruim een jaar verder met Samen Aardgasvrij. Dus heb je vragen? Dan kan je deze organisaties een mail sturen:

Leon van der Meij van energienetwerk Gouda. Een organisatie die in de hele stad graag kennis wil delen. Mail naar: voorzitter@energiecooperatiegouda.nl
Martin Pohlkamp van energiecoöperatie Plaswijck: contact@bloemendaalplaswijck.nl
Hans Koning van energiecoöperatie Kort Haarlem: info@energiecooperatiekorthaarlem.nl
Lees hier wat de energiecoöperatie Kort Haarlem met hun subsidie hebben gedaan

Heb je deze avond gemist? bekijk dan de Powerpointpresentatie: "samen aardgasvrij bijeenkomst"

Bezoek de website

Download bestanden:

Samen Aardgasvrij bijeenkomst presentatie (131,017 KB)