x
Waterzijdig inregelen Energietransitie Ton Marlies Hageman03

Verwarming goed inregelen en tot € 250,- retour

Wat, waarom en hoe subsidie aan te vragen

Waterzijdig inregelen is een technische term voor het goed verdelen van het warme water uit de CV-ketel over de radiatoren of de vloerverwarming. Als die verdeling niet goed is, wordt de ene verwarming te warm en blijft de andere te koud. Door waterzijdig inregelen verwarm je ruimtes beter en hoeft de CV-pomp minder hard te werken. Je kan hiermee 10 tot 20 procent op je gasverbruik besparen. De persoon die het waterzijdig inregelen installeert, is ongeveer 3 tot 4 uur bezig om het verwarmingssysteem in de woning goed in te regelen. Geef dan wel aan of de verwarming op je slaapkamer bijv. laag kan staan en hoe hoog die in de woonkamer moet staan.

Waterzijdig inregelen kost tussen de € 200,- en € 500,-. Het bedrag hangt af van de maatregelen die worden genomen.
Je krijgt tot 100 procent van het factuurbedrag vergoed, met een maximale subsidie van € 250,- (inclusief btw) per woning.

Voorwaarden:
* Het waterzijdig inregelen moet zijn uitgevoerd tussen 14 juni 2021 en 14 juni 2022.

* Een deskundig bedrijf (meestal een persoon die het installeert) moet de maatregelen uitvoeren.
Het bedrijf moet ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel.

* Stuur met je aanvraag de factuur en een bewijs van betaling mee. Op de factuur moeten naam, adres en woonplaats staan,
daarnaast vermelden van de volgende zaken op de factuur (of de bijlage van de factuur):

a) de oppervlaktes van de verwarmde ruimten in de woning en het aantal verwarmingen in die ruimten.
b) controle van de instellingen van de verwarmingsketel.
c) controle van de instelmogelijkheden per verwarming.
d) het zo goed mogelijk afstellen van alle verwarmingen (waterzijdig inregelen) met het aanbrengen van radiatorkranen, voetventielen, onderblokken enzovoorts.


Alleen aanvragen die compleet zijn worden behandeld, op volgorde van binnenkomst. Vraag de vergoeding aan via: deze link


  Aandachtspunten

  • Heb je een oude CV-ketel? Dan kun je heel goed waterzijdig inregelen. Dit is niet zo zeer afhankelijk van de CV-ketel. Bij een waterzijdig ingeregelde verwarming draait elke CV-ketel en warmtepomp energiezuiniger. Elke ruimte in de woning komt voldoende op temperatuur en geeft daardoor meer comfort. Bij oudere cv-installaties kan het zijn dat bepaalde radiatoren niet zijn voorzien van inregelventielen, waardoor ze inregelen niet lukt. De installateur kan adviseren over eventuele aanpassingen.
  • Voelt het in huis niet overal even warm? Of komt de verwarming niet snel genoeg op temperatuur? Vaak kiezen installateurs voor een verkeerde oplossing: de temperatuur van het CV-water van verwarming hoger instellen (aanvoertemperatuur) en/of de CV-pomp van het verwarmingssysteem harder laten draaien. Hierdoor verbruikt de CV-installatie meer energie en de pomp meer stroom. Dat is niet nodig als het verwarmingssysteem goed is ingeregeld.
  • De CV-ketel haalt het hoogste rendement wanneer deze niet op het maximale vermogen hoeft te draaien. Bij lagere aanvoertemperaturen wordt de warmte volledig benut om het CV-water voor te verwarmen.

   Maak een afspraak met een installateur en bespaar energie!
   Via Duurzaam Platform Gouda kan je een installateur uitzoeken Klik hierop
  Bezoek de website

  Download bestanden:

  Stappenplan waterzijdig inregelen van je CV (28,43 KB)