Energiezuinige jaren 30-woning? Zo doe je dat

7 december 2018

Dit is het advies van het Technasium

“We willen de daken beter isoleren. Tegelijk zien we hoeveel plastic er is in de wereld. Dat plastic kunnen we hergebruiken voor dakisolatie.” Het waren indrukwekkende oplossingen die de leerlingen van het Technasium (Antoniuscollege) dinsdag 27 november presenteerden. Sommige borduurden voort op een bestaand concept, andere ideeën waren nieuw. Maar ze waren geen van alle uit de lucht gegrepen: acht weken lang hebben de 3 havo- en 3 vwo-leerlingen in groepjes van vier gewerkt aan hun onderzoek naar de verduurzaming van jaren 30-woningen in Gouda. Opdrachtgevers waren Duurzaamheidsplatform Gouda en gemeente Gouda; ondersteuning kwam vanuit Kuijpers Installaties Helmond B.V. (locatie De Meern), het Innovatiecentrum Duurzaam bouwen in Rotterdam (ICDuBo) en de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH).

Van dakisolatie tot Prêt-à-Loger
Dat oplossingen in verschillende richtingen kunnen worden gezocht, werd wel duidelijk: waar het ene groepje zich richtte op plastic dakisolatie, stortte het andere zich op warmteleidingen in de muur. Of op de Prêt-à-Loger, die ‘zuiniger is en die je snel terugverdient’. De teams deden proefjes, zochten het internet af, interviewden experts en namen enquêtes af. Tijdens verschillende oplevermomenten vertelden ze hun bevindingen: één keer aan hun medeleerlingen, twee keer aan de opdrachtgevers en experts, die feedback en tips gaven.

Pitches voor de feedbackcommissie
Op 27 november was de eindpresentatie van het project. Ieder team had zijn onderzoek op fraaie presentatieborden uitgewerkt: onderzoeksvraag, hypothese, methode, voor- en nadelen, conclusie en verantwoording. Aan de hand daarvan hielden de groepjes hun pitches voor de ‘feedbackcommissie’ (vertegenwoordigers van DPG, ODMH en Kuijpers), die af en toe bést pittige vragen stelde … De pitches werden natuurlijk vooral beoordeeld op inhoud. Is het een oplossing voor het probleem? Is de informatie op de juiste manier verwerkt? Maar daarnaast werd ook kritisch gekeken naar de presentatie zelf, in woord en beeld, en de originaliteit van het concept.

Winnaars
Uiteindelijk werden drie winnende teams aangewezen. Maar de grootste winst is natuurlijk dat zo’n zestig jongeren actief hebben nagedacht over en gewerkt aan duurzaamheid!

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!