Wethouder Hilde Niezen in gesprek met kinderwethouder Noortje Otten

1 november 2017

Over mieren, samenwerking en een natuurspeeltuin

Ze scheidt haar afval en doet het licht uit als ze haar kamer verlaat. Alleen kort douchen, dat blijft nog een beetje lastig ... Aldus Noortje Otten (11), kinderwethouder Duurzaamheid en milieu in Gouda. Hilde Niezen, haar volwassen tegenhanger, had een goede tip: een zandloper op de muur. Wat Hilde zelf aan duurzaamheid doet?, wilde Noortje weten. “Ik eet geen vlees’, vertelde de wethouder. “Dat maakt al veel uit. En ik probeer zo min mogelijk te vliegen.”

Duurzaamheidswedstrijd
De twee wethouders interviewden elkaar op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid. Het was een van de eerste publieke optredens van Noortje. Drie maanden geleden werd ze kinderwethouder van Duurzaamheid en milieu: een portefeuille die alle kinderwethouders van Gouda wel wilden. En die ook wethouder Hilde Niezen graag wilde. Want “Duurzaamheid is het allerbelangrijkst; het gaat om onze toekomst. En we weten gewoon dat het ánders moet.”
Noortje sprong eruit met haar plan voor een duurzaamheidswedstrijd: wie het meeste afval opruimt, wint een prijs ‒ en van het verzamelde afval wordt een beeld gemaakt. Hilde knikte: “Zo laat je zien dat je van afval weer iets nieuws kunt maken.”

Samenwerking
Hilde Niezen heeft al verschillende groene plannen gerealiseerd zien worden. Maar wat haar het meest trots maakt: dat Gouwenaars ‒ bedrijven én particulieren ‒ zelf al veel doen. “En daarbij wordt steeds meer samengewerkt. Zoals in het Duurzaamheids Platform Gouda, waar bedrijven elkaar stimuleren om heel praktisch met duurzaamheid aan de slag te gaan. En de Energiecöoperatie, waarin mensen gezamenlijk investeren in zonnepanelen. Omdat je samen het meest bereikt.”

Mieren en natuurspeelplaats
En met die initiatiefnemers in Gouda kwamen de wethouders aan hun officiële openingshandeling: het lanceren van de website Maak Gouda Duurzaam. Een portal waarop alle initiatieven en ‘doeners’ zijn samengebracht, om elkaar te inspireren en te helpen. “Wat een leuk miertje!”, reageerde Noortje op het logo. “Mieren zijn heel ijverig.” “En ze werken samen”, voegde Hilde eraan toe. De twee wethouders zijn het eens. Wel heeft Noortje een tip voor Hilde: “Er moet wat méér groen komen in Gouda. Misschien een nieuwe natuurspeelplaats?”

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!